ניהול סיכונים
ניהול סיכונים (גם: סקר סיכונים)
ניהול סיכונים הנו תהליך של זיהוי, הערכה, היערכות ובקרה של סיכונים, אשר במידה לא יגיעו לרמת סיכון סבירה או קבילה, עלולים לגרום לאירוע בטיחות קשה.
לניהול הסיכונים קיימים שמות נרדפים כמו : הערכת סיכונים, סקר סיכונים.
סיכון – הינו תחום או מצב לא בטוח, בעיית בטיחות פנימית שאינה ניתנת לסילוק מוחלט בתחום עבודה או פעולה. למשל: חשמל מסוכן, יחד עם זאת, לא ניתן לפעול (בבית בתעשייה), ללא חשמל ולכן ננקטים כל האמצעים (מפסקי פחת, כבלים תקינים, מערכות הגנה וכדומה), על מנת לצמצם את השימוש בחשמל לסיכון קביל. דוגמאות נוספות: עבודה בגובה, עבודה מול מכונה עם חלקים מסתובבים, עבודה עם מלגזה, עבודה בתוך חלל מוקף וכדומה.
תהליך ניהול סיכונים, כולל מספר שלבים עיקריים:
- זיהוי הסיכון – זיהוי אותם סיכונים העלולים לגרום לאירוע, על ידי בניית תרחישים.
- כימות סיכונים – הערכות לסיכויי התממשות וגודל הנזק באם הסיכון יתממש.
- פיתוח תכנית היערכות – על מנת להקטין את הסיכוי למימוש הסיכון ואו להקטין את הנזק של הסיכון במידה ויתממש. ההערכות יכולה לכלול : הוספת התקנים על הציוד / תהליך, הדרכות יותר מעמיקות של העובדים, הוספות ציוד מגן אישי, כתיבת הוראות ונהלים, הוספת מערכות בקרה/התרעה וכדומה.
- בקרת סיכונים – מעקב וניהול אחר יישום הדרישות תוכנית ההיערכות במטרה להוריד את רמת הסיכון.
חברת מוזי בוטון – בטיחות ואיכות הסביבה בע"מ, מבצעת הליכי ניהול סיכונים בחברות רבות על ידי בניית מודלים מתאימים (נוהל, מטריצה, שיטת עבודה) ליישום תהליך ניהול הסיכונים.
במסגרת הליך ניהול הסיכונים מודגשות נקודות התורפה של הציוד/התהליך/האזור ונקבעות סדרי עדיפויות ליישום הליך הערכת הסיכונים, לפי רמת חומרת הסיכון.
בין יתר החברות בהן ביצעה חברת מוזי בוטון – בטיחות ואיכות הסביבה בע"מ, הליך של ניהול סיכונים, ניתן להזכיר את סלקום ישראל, מוטורולה ישראל, אקרשטיין תעשיות, אלקטל לוסנט ישראל, אודיוקודס, אי וי אקס ישראל ועוד.
הליך של ניהול סיכונים נדרש גם בת"י 45001.
המידע הכלול במאמר זה – כללי ואינו מהווה תחליף לקבלת חוות דעת מקצועית. אף כי נעשה מאמץ למנוע אי דיוקים, ייתכן שנפלו במאמר טעויות. לפיכך השימוש במידע הכלול במאמר הינו על אחריותו הבלעדית של המשתמש ומוזי בוטון בטיחות ואיכות הסביבה בע"מ לא תהא אחראית בצורה כלשהי לתוכנו או לשימוש בו.