בטיחות ברחצה בים
ימי הקיץ החמים מושכים רבים מאיתנו אל חוף הים. החוף הופך בעונה החמה למקום בילוי של משפחות על ילדיהן וטפם. אך מקום הבילוי הפסטורלי כל כך עלול להיהפך ברגע אחד של חוסר תשומת לב לזירת אסון.בניגוד לבריכות שחיה – הים הוא סביבה שאינה מבוקרת. הוא הפכפך, מטעה ובעל זרמי עומק שלא תמיד ניתן להבחין בהם מגובה פני הים. גם שחיינים מקצועיים נדרשים לזהירות מרבית כשהם שוחים בים. קל וחומר שחיינים חובבים או מי שאינו יודע לשחות כלל.
מהן הסכנות שבהן עלולים להיתקל בים?
כאשר מדובר בילדים קטנים, שאינם יודעים לשחות היטב או שאינם יודעים לשחות כלל, עלולים להתרחש מקרי טביעה במים רדודים. עובדה היא שרוב מקרי הטביעה בחוף הים קורים במרחק קצר יחסית מן החוף. כאשר מדובר בילדים קטנים – מספיקה מעידה אחת שלהם עם הפנים בתוך מי הים המלוחים כדי לבלוע מים ולהיכנס לפאניקה. הדרך מכאן ועד חוסר יכולת להתרומם מן המים וטביעה למוות – קצרה הרבה יותר משניתן לשער.
קרקעית הים אינה אחידה והיא עלולה להיות מלאה בבורות. צעידה אל תוך הים ומעידה לתוך אחד הבורות הללו עלולה להוביל גם היא לטביעה. ברוב המקרים – חופי הרחצה המוסדרים אינם מכילים בורות שכאלה. אם יש בורות באזור החוף, הם אמורים להיות מסומנים בדגלים או באמצעות חבל.
זרמי העומק שהזכרנו קודם, הם אחד הגורמים המסוכנים ביותר בים. רוחצים עלולים שלא להבחין בהם ולהיסחף מבלי משים לעומק המים. כאשר אותם זרמים חולפים על פני בורות שנמצאים בקרקעית הים – עלולות להיווצר גם מערבולות, אותן מערבולות סוחפות כל שנמצא בזרם – כולל רוחצים. קשה מאוד עד בלתי אפשרי להשתחרר מזרם של מערבולת שכזו וסכנת הטביעה למי שנקלע אליה – גדולה ביותר.
מהם כללי הזהירות שישמרו עלינו בעת בילוי בחוף הים?
חשוב לזכור, כללי הבטיחות ברחצה בים שונים מכללי הבטיחות בבריכת שחייה.
- הכלל החשוב ביותר – רחצה בים נעשית אך ורק בחוף מוסדר. בחופים המוסדרים פועלים בעת עונת הרחצה מצילים. אותם מצילים פוקחים עין מקצועית על הרוחצים. פעמים רבות – גם אם ההורה המשגיח על הילד לא הבחין במצוקה של ילדו שמעד למים – הבחין בכך המציל והציל את חייו. בשל כך, גם אין לרחוץ בחופים המוסדרים בשעות ובעונות שבהן לא נמצא מציל בסוכת המציל.
- בעת הרחצה בחוף המוכרז – יש להקפיד לשמוע להוראות המציל. המציל מבחין מעמדתו הגבוהה יחסית בזרמים ובמערבולות ועל פי 'אופיו' של הים באותו יום – מכוון את הרוחצים לאזור הבטוח ביותר עבורם בחוף.
- אם בחוף סומנו אזורים המיועדים לרחצה ואזורים שאסורים ברחצה– יש להקפיד לרחוץ רק באזור המותר. ייתכן שבאזור האסור ישנם בורות רבים, או סלעים הגורמים למערבולות מסוכנות.
- אם באזור חוף הרחצה ישנו מזח או שובר גלים – יש להתרחק ממנו ולהיכנס למים רק באזור שבו זרמי המים לא מושפעים מאותו שובר גלים או מזח. הימנעו גם מקפיצה לים משוברי גלים לסוגיהם השונים. אתם אף פעם לא יכולים לדעת האם יש או אין סלע ענק בדיוק במקום שאליו אתם קופצים.
- ילדים קטנים לא נכנסים למים לבד. לעולם. תמיד יתלווה אליהם מבוגר אחראי. רצוי מאוד שגם מבוגר שיודע לשחות היטב, לא ייכנס אל המים כשהוא לבדו אלא בלוויית חבר.
זכרו, כשהולכים לים, חובה לשמור על כל כללי הבטיחות בכדי שכולם יוכלו לחזור הביתה בשלום!
המידע הכלול במאמר זה – כללי ואינו מהווה תחליף לקבלת חוות דעת מקצועית. אף כי נעשה מאמץ למנוע אי דיוקים, ייתכן שנפלו במאמר טעויות. לפיכך השימוש במידע הכלול במאמר הינו על אחריותו הבלעדית של המשתמש ומוזי בוטון בטיחות ואיכות הסביבה בע"מ לא תהא אחראית בצורה כלשהי לתוכנו או לשימוש בו.