ללמוד לעבוד בטוח
לכל מקום עבודה, בכל ענף או תעשייה, נלווים סיכונים בטיחותיים מסוימים. כל עובד עלול להיפגע בעת העבודה: נפילה מגובה, פציעה מכלי עבודה, התחשמלות או החלקה הם רק חלק מן הסיכונים המאפיינים מקומות עבודה שונים, וחובתו של המעסיק היא לצמצם את הסיכוי שהם יתרחשו.
אחת הדרכים לעשות זאת היא להגדיר כללי בטיחות בעבודה, לחייב את כלל העובדים להקפיד עליהם ולערוך מעקב על מנת לוודא שהם אכן מבוצעים כהלכה, אולם לא די בכך: בנוסף, יש צורך להבין מה צריכים להיות כללי הבטיחות הללו, וכמובן שיש להעבירם לעובדים באופן יעיל על מנת שיפנימו את חשיבותם.
איך מגדירים כללי בטיחות בעבודה?
תחילה יש לזהות את המפגעים הפוטנציאליים והסכנות האורבות לעובדים. בכלל זה ניתן לציין בורות פתוחים, מכשירים חדים, חוטי חשמל חשופים וכדומה, אולם חשוב לפקוח עין גם לגבי סכנות נסתרות מן העין. לדוגמה, אם באופן יומיומי מתבצעת עבודה תחת כיפת השמיים במקום חם ויבש, ראוי לתת את הדעת על מה שעשוי לקרות אילו יתחיל לרדת גשם.
המעסיק או אדם מטעמו, כגון ממונה בטיחות שמונה במפעל המעסיק יותר מ-50 עובדים מתוקף תקנות ארגון הפיקוח על העבודה התשנ"ו 1996, יכולים לעשות לשם כך סיור בשטח שבו נמצאים העובדים ולחפש את האיזורים המועדים לפורענות, וכן להפיק לקחים מתאונות קודמות (בין אם אירעו באותו מקום, באותו עסק או בעסקים אחרים).
בשלב הבא יש להגדיר ולכתוב כללי בטיחות שיצמצמו את הסיכון לפגיעה. כללי הבטיחות הללו צריכים להיות מפורטים, ברורים ונוטים לחומרה. באופן כללי כדאי להסתכל על מקום העבודה במשקפיים שחורים, במבט פסימי ככל האפשר, שכן מוטב להחמיר בתקנות הבטיחות וכך למנוע פגיעה של עובד מאשר להקל ולהתמודד אחר כך עם תאונת עבודה שניתן היה למנוע.
העברת כללי הבטיחות בעבודה לכלל העובדים
לאחר שהוגדרו כללי הבטיחות, האתגר הבא הוא להעביר אותם לעובדים באופן ברור, על מנת שלא רק ימלאו את הכללים אלא גם יבינו את הסיבה לכך. ככל שהמשמעות תהיה מובנת יותר לעובד, כך תגדל המוטיבציה שלו למלא אותם ולא "לעגל פינות" או לזנוח אותם כאשר הוא חושב שהבוס לא רואה.
כאשר מצטרף עובד חדש, מעבר לסיור במקום והיכרות עם האנשים שעימם הוא יעבוד בהמשך, יש להדריך אותו גם לגבי כללי הבטיחות בעבודה. ניתן לעשות זאת באמצעות הרצאה פרונטלית, חפיפה עם עובד ותיק או באמצעות לומדה. פיתוח לומדות בטיחות עבור הדרכת עובדים הוא תחום חדש יחסית, במסגרתו ניתן ליצור תוכנות ממוחשבות בהתאמה למקום העבודה, כך שעובד חדש יוכל ללמוד באופן עשיר ויעיל אודות סיכונים שונים המצפים לו ואודות הדרכים להימנע מהם.
כך לדוגמה ניתן ליצור לומדות בטיחות העוסקות בבטיחות אש, בטיחות במשרד, בטיחות במעבדה, בטיחות על רצפת הייצור של מפעל וכדומה; ובזכות שיתוף פעולה בין מומחים בתחום הבטיחות לבין מומחים בתחומי המיחשוב וההדרכה ניתן ליצור לומדת בטיחות המתאימה לכל מקום עבודה, בכל ענף אפשרי: מכללי בטיחות לייזר במעבדות רפואיות ועד לכללי בטיחות בתעשייה הבטחונית.
ואל נשכח את העובדים הותיקים: מקומות עבודה רבים עורכים הדרכות בטיחות מעת לעת, בהן מכונסים כל העובדים למספר שעות ולומדים שיעור של ממש אודות הסכנות והדרכים להימנע מפציעה. הדרכות אלה הן מנדטוריות ברמות מסוימות, בתלות בענף אליו משתייך מקום העבודה, במספר העובדים ובנושא ההדרכה, וגם במקרה זה כדאי להחמיר: מוטב לעצור את העבודה לפרק זמן קצר ולרענן את נהלי העבודה וכללי הבטיחות לפני שמישהו יפצע מאשר לאחר מכן.